The Happy-Go-Healthy Girl

Saturday, March 15, 2014


Today's post is going to be a bit more personal, so if you are not in the mood for that, feel free to check back tomorrow for a giveaway! :)

I wanted to talk about losing weight. Touchy subject and I might get some backlash with this, but I don't feel like I should hide anything from you, so I decided to tell you a little bit about my background. I also think the more people know, the more I'll be encouraged to actually get off my butt and do something! So do leave positive comments – I really appreciate them.

Okay, lemme give you a little backstory. I was always the skinny girl. I used to be mocked for it in school. I never had to worry about food, or eating right, so I just ate whatever I wanted! I started worrying about my weight when I was in high school. At that time, I was 178 cm tall (5'9'') and I weighed 55 kg or 120 pounds. I was so depressed, I thought I was fat, disgusting, ugly. I literally have photos my friends and parents took where I'm staring at my tiny legs with such disgust it scares me. Girl, if you knew what you were going to look like in a few years, you'd probably strangle your future self – that's what I would tell me back then.

I never had an eating disorder, let me clarify that. I had an unhealthy relationship with my weight, there were days where I ate an apple, and then there were days when I binged like crazy. Still, I managed to stay at a normal weight and people often complimented me on my figure. When that happened, I laughed in their face and completely denied everything they had said or even made fun of it, I was so sure I was this disgusting, overweight creature.

As you can see, I was a very troubled person. I started taking medication – anti depressants, anti psychotics, contraception for my skin. Another touchy subject, eh? I don't know (or really care) what people think about medication, it helped me immensely and I don't think I would have a life like I do now if I had not taken it. By the way, I've cut down on my meds a lot and only take the necessary things now (yay).

Well, you know what's going to happen next, don't you? I'm going to tell you I ganed all the weight from the pills. That, and eating carelessly – the pills gave me a crazy appetite. Guys, in two years, I ganed 20 kg.

While the medication may have helped me, I was stuck with a body I didn't know, or even want. Somehow though, I didn't worry that much. Right now I'm too heavy but I love myself more than I ever did. Sure, there are days when I can't even look at the mirror, but compared to the self-loathing I felt as a teenager, this is nothing.

I am still at a healthy weight, but I do not feel comfortable or happy like this. I am in the worst shape – I can't climb a flight of stairs, I can't go for a walk. I can however, eat my weight in Ben and Jerry's ice cream, which is quite the accomplishment, huh?

So I've decided that I've had just about enough of my big butt, my unhealthy meals and my whining, which annoys everyone. I'm going to do whatever it takes to look the way I want. I'm really lucky to have my close ones' support with this, as they've known me for a while and have seen my weight plummet. But instead of not eating for a day, and then binging on cookies, I've decided to set myself with a plan to eat healthier, and to be more active.

I checked out a few plans online, like Weight Watchers, which basically charge you for joining. Why the heck would I pay for that? Instead I decided to join a free website for counting calories, http://www.myfitnesspal.com/. I love the community on there – you can share recipes, motivate each other, it's just so much fun! You can easily find me on there with my username, which is not hard to guess & we can share our efforts! By the way this post is totally non-sponsored, I genuinely like that site a lot.

So I'm starting off on a diet of 1200 calories and trying to be more active. I cannot just sign up for a gym, as I would die of embarrasment – so I just decided to start with some yoga at home. I'm a complete newbie, but I found some cool workouts for free online, and I really can't wait to start with them.

I've started cooking loads and it is so much fun for me. I love making meals out of scratch. I would love to share some recipes with you, if you are interested, do let me know. Any tips, recommendations, any opinions are really welcome. I would love to hear from you. I have to point out I am far from a professional, I am just a girl trying to get healthy on her own.

Let me know if you'd like to see more posts about losing weight & updates. Oooh, and if you want some inspiration, you can follow my Tumblr (or fitblr & fitspo, as it is apparently called *giggle* still cracks me up) here: http://happygohealthygirl.tumblr.com/

Wish me luck!

-Živa


Share your opinion:

  1. You go gurl! Dej ful piš o temu da še mene re-inspiriraš. :D &yes, recipes please!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. I shall do so! :D Recepti tudi pridejo, delam na tem. :3 xx

      Delete
  2. If I may be so bold to give you some (free) advice on loosing weight... :) Jst sm lani zgubila 11 kg na ta način, tko da vem da deluje, pa tut prehrano sm mela kot predmet na faksu (so I know what I'm talking about). :D

    Izračunaj si bazalni metabolizem najprej, to pomeni koliko kalorij potrebuješ, da živiš (se pravi da telo sploh funkcionira). To je posebna enačba, najdeš na interentu. Tvoj bazalni metabolizem je sigurno več kot 1200 ccal in 1200 ccal je res minimum, če se spustiš pod to številko, potem se stradaš. Jaz imam recimo bazalnega okoli 1500 ccal in ko sem se držala tega, je teža lepo padala. Svetujem tudi, da vsak dan ne zaužiješ isto kalorij - na primer en dan lahko samo 1200, potem pa drugi dan več itd (to je super, da se telo ne navadi na določeno 'vsoto').

    Prehrana pri izgubi telesne teže zavzema okoli 80%. Če boš jedla zdravo in čisto (se pravi čim manj predelanih reči - kruh, piškoti... in čim več 'čistih' - meso, zelenjava, ribe, kvinoja...) boš izgubljala na teži, tudi če ne boš migala, je pa absolutno res, da če boš še pridna in se gibala, bo teža še hitreje padala in seveda kondicija bo boljša, kar si najbrž želiš. :)

    Veliko uspehov! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uau, super Maja hvala - itak sem vedno vesela mnenj iz izkušenj, mi ful pomaga! :) Ful dobri nasveti, res! Se skušam izogibat predelane hrane in res karkoli jem zadnje čase skuham sama, v primerjavi z včasih, ko sem na teden pojedla 4 juhe iz vrečke, je kar fajn. :) Čestitam za takšno izgubo, to je pa res hvalevredno! Zanimivo tudi glede različne vrednosti kalorij, bom definitivno sprobala, ko začnem še telovadit, da ni vsak dan isto. Meni se tudi zdi 1200 res tako malo, je kar težko jest tako in sem dosti lačna - ampak mam res grozen apetit. Sem izračunala bazalni metabolizem in pride okrog 1600, ampak si resnično ne upam zvečati kalorij, ker me je ful strah, da bom nehala izgubljat ...

      Res hvala za nasvete in upam, da bodo tudi druge punce prebrale. Meni je bilo mal bed pisat, ker res nisem nek ekspert in nočem kaj narobe povedat. Bi bila pa zelo vesela tudi kakšne objave na tvojem blogu na to temo! Ti pišem na FB :) x

      Delete
    2. Js sicer bazalnega metabolizma nisem računala, sem pa brala na fitness blogu, da si potem preračunaš vsak teden oz ko shujšaš, da maš pravi vnos kalorij. Jaz nisem nikoli štela, ker s štetjem kalorij omejiš tudi zdravo hrano - avokado, oreščke itd. pa je lahko tut ful neuravnotežena prehrana. Saj sem pisala o kalorijah nekaj časa nazaj v sobotnem fitnes postu, če te zanima, lahko prebereš :) 1200 je drugače res ful malo, pa vnos bi bil mogu bit tut odvisen od vadbe, ki jo počneš ta dan.

      Pa še to bi dodala - a v 2eh letih 20 kg? Js sm to v manj kot enem letu pridobila pa še majhna sem :D Drugače sem pa potem v enem letu in še nekaj mesecih shujšala za 25 kg, zdaj se pa itak več ne tehtam, samo merim :)

      Js tut nisem pro, sem se pa ogromno sama naučila v teh štirih letih sama, pa še geeky knjige/članke o fitnesu in zdravju rada prebiram. ;)

      Drugače pa joga je tut fajn, zna se ti odpret kaj potlačenega in nezavednega, če si vztrajna, pač vrsta meditacije :) (tudi o jogi sem pisala nekaj tednov nazaj ;)). Mogoče pa tudi depresijo pozdravi, kaj pa veš ;)

      Srečno. You have my support.

      Delete
    3. Js sm bila čisto v šoku, ko sem videla kalorije avokada, zdaj sploh ne vem, če si ga upam jest. :( Hvala, bom šla definitivno prebrat! :) Čestitke za tak velik weight loss, amazing! Js se moram tudi malo izobrazit s knjigami in članki. Hvala za support Deja! <3 Zdej grem pa tvoje poste brat in knjigo čakat. :) x

      Delete
  3. I so feel you! mam nekak podobno izkušnjo in isto se hočm zdej mau u red spravt, ampak mi ne gre.. sj ne da jem nutelo po žlici zravn, ko berem tvojo objavo.. I need help :D tko da čim več postov o tem, pretty please :))
    pa tumblr, itak spremlam
    xx

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi you :3 Nutela po žlici ... Don't tempt me! :P Bom definitivno malo objavljala progress pa to! x

      Delete
  4. Thank you for sharing your story. There's an unfair stigma attached with medication, which should never be the case. We have modern medicine for a reason: to improve people's lives. We should take advantage of that.

    Anyway, I wish you the best of luck as you seek to improve your health. I myself am trying to get healthy, which is a lot easier said than done. Good luck to us both!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you so much for leaving a comment, it means a lot & you're very understanding. Keeping my fingers crossed we both make it x

      Delete
  5. Good luck with the plan!
    I used to be a skinny girl too because I swam and did karate and all that jazz, but after I stopped, my appetite did not. So I gained a lot weight as well, and being way shorter than you, it looks ridiculous. It come that far that I was told I mustn't gain any more weight or I'll get diabetes. And with a sweet tooth like mine that's just not acceptable.
    I lost 8 kilos after that and was super proud of myself, but I have gotten half of that back. I used to run a lot but I have genetically fucked knees and cannot run much anymore. Honestly, the best thing that helps with this is being sick. It's terrible to say but I was sick twice for a few days and lost 3 kilos like nothing.
    I am too embarrassed to go to the gym as well, plus I can't act in one anyway, so I do my own yoga, too, and I swim a lot. Swimming is awesome. Plus I started mountain hiking, though I used to hate it as a kid (my parents took us out every single weekend, it was such a torture!) I am doing it voluntarily now. It's magical! You get to lose up to 1000 cal A DAY. PER ONE DAY. Dude, start that. That is all I can say!
    I also use proteins. I drink one after workout, with a banana mixed in cause they're actually nasty. It helps form muscle and makes muscle not hurt so much the next day. If you hate bananas, try with some peanut butter in the mix, loads of protein in that as well. I don't recommend overuse but it's good in moderation. 1 portion after workout is best. ;)
    The last thing: don't quit fat. Low fat shit is not healthy either. Quit sugars. Or eat less of it cause hello, who can quit sugar. No normal person AMIRITE. Yes. So lower sugar but keep fats. Your body needs fat after all. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you dear! <3
      Gah, that sounds bad. :( Even losing 4kg is awesome, I've never done that. I know how you feel about the sick thing, I used to wish I'd get the flu when I saw my mom drop several kg when she was sick.
      That's awesome as I love swimming! But I don't know if I could muster up the courage to wear a swimsuit. Tilen has a pool at his parent's place but I won't go in it right now, I'm so embarassed about my body. :( Yoga sounds amazing though, I will totally try that.
      Yeah, I heard proteins are the shizzle :D We had some cookine and cream flavoured but even those were disgusting though.
      Totally did not quit fat! Or sugars *blush* Actually my sugar intake is still too high even though I do not eat processed shit - it's just fruit! Who knew effin fruit was so sugar-heavy? Bah! xx

      Delete
  6. I've always had a problem with my weight, even when I was super active with sports in school. I've tried diets, and the on,y thing that's worked for me is the 4-hour body. It helped me drop 30+ pounds! I didn't stick with it, but I definitely use the lessons I've learned into my everyday routine, and I'm sooooo much happier. I wish all the best for you, thanks for sharing your story!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooh, that sounds good! I will make sure to check it out. Thank you so much for your comment! <3

      Delete
  7. Živa! Čestitam za odločitev izube teže oziroma bolj zdravega načina življenja! Vse pohvale! myfitnesspal poznam, me je naučil veliko koliko kalorij ima dejanska kakšna hrana in tut motivacija je super. Te bom dodala tam gori :) 1200 kalorij je res malo, sploh če boš še telovadila.
    Za telovadbo, ki jo izvajaš doma ti priporočam stran blogilates.com.. preko youtuba imaš vse vaje zastonj, tista bejba zna bit nadležna ampak ma super vaje in na njeni strani maš koledar, kjer ti za vsak dan piše katere vaje naj bi izvajala in če ga slediš boš takoj videla rezultate, vsaj jaz sem jih. Bejba ima tudi super recepte in jedilnike, res je kul! :) Pilates je bolj intenziven način joge, nekateri gibi so zelo podobni, gre bolj za mešanico kardia in vaj za mišice, kar je super kombinacija. En dan je recimo kardio, drugi dan vaje za noge, tretji za trebuh itd.. Pa nobene dodatne opreme ne rabiš.. res ti priporočam :)
    Upam da ti rata, tudi sama sem trenutno v procesu treniranja in boljšega hranjenja, ker sem v enem mesecu pridobila 4kg in zdaj si predstavljaj, kako bo to izgledalo čez kakšno leto, če nadaljujem s takim prehranjevanjem :) gibanje plus čista prehrana = <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Tina! :) 1200 mi gre zaenkrat kar v redu, ni tak problem, res! Blogilates mi je priporočilo že kakšnih pet punc, tako da bo res treba pogledat, ja! Ja, fajn je začet, preden res rata prehudo - potem je še težje. x

      Delete
  8. Tudi jaz ti priporočam Blogilates, meni je super + ona te zelo motivira. Sem pa jaz z Insanity zgubila približno 10kg, ampak to je res hard core vadba :). Pa good luck z 1200 kcal, jaz bi pomoje umrla :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Ana! :) Insanity jaz niti pod razno ne zmorem, ker ne morem prehodit 1 km brez da umrem, resno no. :D Mi je pa 1200 kalorij ful fajn in se mi sploh ni težko držat, vedno mi je bilo lažje prehrano porihtat kot telovadit! x

      Delete
    2. Pri meni je bilo enako, jaz sem naredila ravno 1/4, ko so oni že končali vajo, ampak ne moreš verjet koliko pridobiš na fizični moči in kondiciji v 2eh mesecih. Drugače pa je največ, da si si uredila prehrano...mene to najbolj muči :( Bom z veseljem spremljala te tvoje post-e! You go girl!

      Delete
    3. Hvala Ana! <3 Upam, da mi tudi s telovadbo uspe. :)

      Delete
  9. Super Živa, to je najbrž zate še en velik korak naprej... Lepo da si se za to odločila in vsekakor te podpiram.. In tiste dobrote na slikicah... Mmmm, prav dobro izgledajo pa še zdrave so, skoraj "neverjetna" kombinacija :P
    Če bi si jaz računala kalorije, najbrž bi me kap od številke (:

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala lepa! :) Ja, številke znajo bit kar šokantne ... x

      Delete
  10. Me veseli da nisem edina, ki gleda na kalorije. ;) čeprav pri meni sem opazla, poleg tega, da je 1200 res uni minimum, pri katerem se po več tednih že malo čudno počutim, tako da res tudi jaz priporočam kako kalorijo več, da je nevarno, v kolikor se pregrešiš na veliko, da pride teža lahko usaj malo hitro nazaj. Pri meni je blo tko, da sem v Ljubljani pazila pa res jedla 1200kcal, potem pa vikend doma in jedla normalno in seveda ni bilo napredka. Trenutno sem na 1350 ali nekaj takega, s tem da jih zauzijem okoli 1700, in potem vsaki dan v fitnessu pokurim vsaj 300. :)

    Komaj čakam poročila o napredku, predvsem kako mesečno zna bit naudihujoče ;)

    Kar tako naprej. :)

    xx, Kaja

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej, Kaja! :) Saj ne nameravam predolgo vztrajati pri 1200, bo tudi malo variiralo po nasvetih ostalih punc. Meni je tudi ful problematično, ko grem v Celje in fantova mami res dobro in veliko kuha, pa mi je grozno zavrnit, ker je tut nočem užalit, tako da še ne vem, kako bom to speljala. Pridna si v fitnesu in glede hrane, super! :) x

      Delete
  11. Js res držim pesti, da ti uspe! ;) Mam js zdej tut namen začet, jutr bom en detox nardila, da se mal prepucam, ker pol ti baje tut ne paše jest svinjarije, ko se telo znebi strupov. Js ti pa priporočam stran http://www.fitnessblender.com/ - maš isto vse free vadbe na youtube, pa razne nasvete si mal poglej - razbijeta marsikateri mit ;) so pa zraven še različni plani za telovadbo, pa tut meal plane majo, k se mi zdijo ful fajn recepti. Je to sicer za plačat, ampak za zdrave recepte za 4 tedne res ni velik. Js sm športala en mesec po enmu programu 5x na teden, pol sm pa na žalost nehala, pa začenjam počas nazaj :) Nekje morem še dobit motivacijo, da bom uredu jedla - ker mi res ni problem, ko začnem, samo začet je treba! Tko da sm ful vesela, da dbim še od tebe mal motivacije:) Lahko bi se pa npr. tut odprla FB skupina, pa da bi pisale poročilo dneva, kaj jemo in tko dobile ideje še za druge zdrave recepte. Samo ideja:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja Špela, do that:)
      Če se katera odloči odpret takšno skupino naj me notri doda:)

      Živa, ko sem tole tvojo objavo brala, sem se pa našla notri. Jaz sem bila tudi vedno ful suha in sem lahko jedla karkoli sem hotela, no sedaj pa plačujem za svoje grehe, ko sem pridobila če skoraj 15 kg :/ Migat sem že začela, jem tudi dokaj zdravo, me pa najbolj zvečer zmatra, sploh ko gledam serije, moram skos nekaj jesti zraven:s

      Delete
    2. Punci, sem naredila skupino in vaju obe dodala! :) Upam, da si bomo lahko pomagale in nam rata - we can do this! Če bi še katera rada noter, naj mi pusti komentar. :) x

      Delete
  12. Jaz imam itak več kot očitno s prekomerno težo probleme (za razliko od tebe že celo življenje), ampak se kar ne moram spravit hujšat. Par dni zdržim, potem pa ne vem več kaj bi še lahko kuhala in grem spet nazaj na stare navade. To, da ne moram niti pogoltniti raznih sedaj kar naenkrat popularnih živil (avokado, zeleni smoothiji in razna superfood semena) mi čisto nič ne pomaga, moje koleno tudi ne, ker ne smem skoraj nobene vaje delati zaradi njega, pa bolj ko berem nasvete o zdravi prehrani bolj sem zmedena, En pravi nekaj, drug nekaj čisto obratnega... -_- Groza uglavnem, haha. Bi bla pa zelo vesela, če bi kakšen 'edible' recept posharala. Mogoče mi pa končno rata kakšno kilo spravt dol, če grem po tvojih stopinjah oziroma jedilnikih, haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mah včasih se res zdi, da mamo na vsakem koraku ovire. :/ Meni tut razni zeleni smutiji in avokadi ne odgovarjajo, danes sem se spet silila s tem in se mi je obračalo zraven, tako da bom pač preskočila. Glede kolena te razumem, to je res situacija, ko ne moreš nič. Js se dostikrat prav zgovarjam na depresijo in napade panike, da neki ne morem narest, sej včasih je res, včasih je pa to lenoba in strah, in si res ne smem več dovolit tega (no Živa, no! :D) Tudi jaz sem opazila, da se mnenja krešejo, vsak misli drugače ... Mislim, da je fajn najti nekaj, kar ustreza tebi, pa tut če je to teeny mini sprememba. :) Z veseljem bom delila recepte, pa tut meal plans pridejo, taki dobri, sam da dost receptov stestiram pa fotk naredim. Upam, da bom pomagala komu, pa vsaj sebi. :) Meni je tut totalno bedno danes, ko bi požrla vse, kar ni pribit in sploh nisem lačna, pa tle umiram ob misli na razne čokolade in nevemkajševse, pa že dva dni se mi teža ni premaknla, pa v glavnem sto izgovorov mam, da grem zdle vrečo čipsa napast, sam ne bom. :) Se mi zdi, da sem nekak tut dolžna bralcem, če sem oblubla, da bom pridna, da se tega tut držim. Js mam dost tega, da se tut v ogledalo ne morem pogledat, pa po eni strani se zavedam, da ni nč katastrofalno narobe z mano, sam enostavno nočem več tako živet, pa da se na poti v trgovino 4x ustavim pa diham kot nosečnica, k sm tok zadihana, pa še ena 2 napada panike mam vmes. Men se ne gre sam za hrano, js hočem bit srečna. :) Mislim, da nam lahko vsem skupaj uspe. <3

      Delete

Thanks so much for leaving a comment - I try to reply to everyone!